Minecraft!

Logo Minecraft

Logo Minecraft

Minecraft is een computerspel waar kinderen graag mee spelen. Als het spel gestart wordt dan wordt er automatisch een wereld in 3D gegenereerd. Deze wereld bevat bergen, tunnels en meren net als in het echt. Ook worden er grondstoffen aan de wereld toegevoegd en lopen er dieren in rond. De speler kan de grondstoffen winnen en verzamelen en gebruiken voor bijvoorbeeld het bouwen van een huis en het stoken van de oven. Tevens kan de speler dieren houden zodat hij altijd eten kan maken.

Workshop Minecraft

Doelgroep: Leerlingen in groep 6, 7 en 8

Workshop: Kinderen leren programmeren in Minecraft

Leerdoelen:

  • Kinderen leren programmeren in Minecraft
  • Kinderen leren oplossingsgericht denken
  • Kinderen leren hoe je een command_block kunt programmeren

Leermiddelen: Computer en lesmateriaal

Duur: 1,5 a 2 uur

Locatie: Op de school

Iedere speler heeft een eigen poppetje, dat kan worden aangepast. In de “survival” mode zijn er tegenstanders in het spel aanwezig. De speler moet ervoor zorgen dat er zo snel mogelijk een huis wordt gebouwd met een bed er in. Dit is nodig om veilig de nacht door te brengen. In de “creative” mode zijn er geen tegenstanders en kan de speler op zijn gemak rond kijken. Dit is ideaal voor de beginnende speler. 

Commando’s

Kinderen vinden het leuk om dit spel te spelen. Ze beginnen meestal met het verkennen van de 3D wereld en het bouwen van een huis. Wanneer de kinderen een beetje begrijpen hoe het spel werkt kunnen ze zich verdiepen in het programmeren. Ze leren code te schrijven om bijvoorbeeld het weer aan te passen en om te schakelen van nacht naar dag. Deze code kan worden ingevoerd in een commando lijn. De code wordt dan eenmalig uitgevoerd.

Commando blok

Dit blok kun je gebruiken om een stuk code te programmeren. De code wordt opgeslagen in het blok. Door een knop, een hendel of een drukplaat te koppelen aan het blok wordt de code uitgevoerd. Doordat de code is opgeslagen in het commando blok kan het steeds opnieuw worden uitgevoerd. Dit is handig als je iets vaker nodig hebt.

Bedieningspaneel

Tijdens een workshop van App Kids Studio heeft een leerling een bedieningspaneel gebouwd, waarmee hij een aantal instellingen in de wereld gemakkelijk kan aanpassen. Wanneer de hendel wordt overgehaald als het regent, dan gaat de zon weer schijnen. Door het bouwen van zo’n paneel wordt het makkelijker om het spel te spelen omdat je niet hoeft te wachten tot het weer dag wordt, maar gewoon door een druk op de knop de nacht kan laten verdwijnen.

Het leuke van deze workshops is dat de leerling zijn eigen creativiteit kan toepassen en zo zelf een toepassing kan verzinnen. Dit sluit tevens aan bij de 21e eeuwse vaardigheden.

Workshop Programmeren in Minecraft

App Kids Studio heeft lessen ontwikkeld om kinderen te leren programmeren in Minecraft. Kinderen leren hoe ze zich binnen de 3 dimensionale wereld kunnen verplaatsen. Tevens leren ze hoe ze door middel van programmeercode gebruiksvoorwerpen aan de wereld kunnen toevoegen..Ze leren hoe ze de instellingen in de wereld kunnen veranderen door middel van het programmeren van de blokken. Ze leren hoe ze door middel van elektriciteit machines kunnen maken.

Kerndoelen

De volgende kerndoelen worden ondersteund:

Kerndoel 23

De leerlingen leren wiskundetaal gebruiken.

Kerndoel 24

De leerlingen leren praktische en formele rekenkundige problemen op te lossen en redeneringen helder weer te geven.

Kerndoel 25

De leerlingen leren hun aanpak bij het oplossen van rekenkundige problemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.

Kerndoel 32

De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.

Kerndoel 33

De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten. Een voorbeeld hiervan is de betekenis van de x, y en z-as in de 3 dimensionale wereld.