Educatieve apps

Een educatieve app voor kinderen moet leuk zijn, boeiend, gebruikersvriendelijk, educatief en veilig.

Leuk

Een tablet is speelgoed voor een kind en het spelen erop moet de gebruiker een positieve ervaring geven. Het spel, het verhaal, de interactie en de animaties moeten goed samenwerken. Eenvoudige afbeeldingen en veel kleur in de vormgeving zijn belangrijk voor peuters en kleuters en knoppen moeten feedback geven als je ze indrukt. Kinderen kunnen nog niet goed lezen daarom is het gebruik van een voice-over belangrijk ter ondersteuning van een verhaal.

Boeiend

Er zijn een aantal ongeschreven wetten bij het ontwikkelen van kinderapps ontstaan. Kinderen willen direct aan de slag, als er niets gebeurt drukken ze op de home knop. Een kind moet dus gelijk geboeid zijn. Dit begint al bij het allereerste scherm dat je ziet als je een app opent. Een kleine animatie zorgt ervoor dat een kind gelijk in het verhaal opgaat.

Gebruiksvriendelijk

Bedenk hoe kinderen een iPad vasthouden. Eigenlijk zit er altijd wel ergens een duim op het scherm. Gebruik dus geen ”multi gesture”, want dan raakt de app in de war. De knoppen moeten groot genoeg zijn, omdat de motoriek van kinderen nog in ontwikkeling is. Ze drukken vaak net onder de knop, omdat ze de knop nog willen zien. Zorg voor een geluidje bij het indrukken van een knop, zodat kinderen begrijpen dat er iets gebeurt.

Educatief

Met een educatieve app leren kinderen spelenderwijs iets nieuws. Kinderen houden van verhalen. Ze worden graag voorgelezen. Ze houden van herkenbare personages. Laat ze met een figuurtje spelen. ‘Replayability’ is belangrijk. Kinderen houden van het vertrouwde en willen vaak hetzelfde opnieuw beleven om dan weer iets nieuws te ontdekken. Bouw bijvoorbeeld verschillende moeilijkheidsgraden in, zodat het spelen uitdagend blijft. Of laat een spel moeilijker worden naarmate een kind langer speelt. Geef ze een beloning en benoem een behaalde prestatie.

Kids-proof

Voor de apps van App Kids Studio wordt bij de aankoop een klein bedrag in rekening gebracht. Reden hiervoor is dat er alles aan gedaan wordt om kinderen niet zonder meer toegang tot het internet te geven via de app. Om dit te verhinderen wordt een codeslot gebruikt. De apps zijn daarom 100% kids-proof!

  • Geen in-app aankopen
  • Geen advertenties
  • Geen vrije toegang tot het internet
  • Geen link naar een email account.
  • Geen vrije toegang naar social media
  • Er worden geen gegevens verzameld.

App Kids Studio neemt al deze kenmerken in acht bij de ontwikkeling van een app voor kinderen. Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op.